Penny Allan landscape architect/practicing academicPenny.allan@vuw.ac.nz

masters studio

web_righton_compilation‘The Gift’. Shane Righton MArch (Prof.) 2012

Sense of place is sometimes defined as an unconscious gradual result of inhabiting a landscape over time, where communities become familiar with a place’s physical properties and amass history within its confines. Rapid urbanisation over the past 20 years is associated with the establishment of the Dubai Emirate and the ambitious development plans of the Emir requiring the importation of foreign labour to achieve his goals. This has resulted in a dense and claustrophobic urban fabric especially the immediate urban suburbs surrounding the historic Dubai Creek area, where cultures inhabit space in separated forms, either based on conscious political, economic or social planning, and there is little or no sense of place. Due to the influx and turnover of temporary residents (foreign labour) post oil age, Dubai has become a common stop for transient workers. Visas issued (3 years max.) to these workers further increases the turnover and continuously disrupts the continuity of expatriate life. Thus social capital within Al Ras and the Al Kabeer communities, as well as Dubai in general, lacks inhabitant involvement within their immediate urban context. The intention of this research is to develop an urban spatiality which is responsive to the urban context and also reflects the social structure, cultural habits and inhabitation of the urban environment. It explores the concept of sense of place, within an area undergoing rapid urbanisation, by suggesting that an architectural project can ‘gift’ a ‘sense of place’ through an engagement with multicultural and social constructs encouraging an overlap of currently separated enclaves to create a thriving, diverse mix of social and cultural spatiality.

 

Bowman_1

bowman_2

‘InFlux’. Nicola Bowman MArch (Prof.) 2012

Milford Sound is remote. That’s what makes it special. The vertical landforms, lush native vegetation and diversity in native species combine to award the landscape World Heritage status. It is these values that attract over 500,000 tourists every year to this day-trip destination-making Milford Village a hot spot for tourism development. The current visitor facilities at Milford Village are under stress in peak season and under used in shoulder seasons. This research focuses on how architecture can be designed in a way to accommodate the visitor fluctuations and aim to preserve the values of the natural landscape. A network of visitor facilities aims to reorganise the flow of visitors on site- between the bus station and the boat terminal. In response to mitigating visitor congestion this system is comprised of the series of visitor facilities connected by walkways that are arranged in a linear configuration to collect, disperse and transport visitors across the site. The organisation of the system has been designed to host the visitor through the arrival process of entering the pristine landscape. The design aims to translate the delicacy of building in pristine landscapes through the articulation of materiality and volumes. While hosting the intersection between visitors and vehicles, ecological connections will be considered equally and strengthened. The architecture aims to re-colonize the airstrip area, restoring the site back towards its natural state.

 

Matt

Matthew Bangs. MLArch (prof) 2013

Urban design tends to be deterministic focused on predicting uses of space based on predetermined behaviours. Tight space is the result of this way of thinking; overly programmed space that can only afford one type of movement, one way of thinking, one way of being. However in looking through the lens of the individual transgressions of this tightness surface, appropriations of the fabric loosen the space. This transgression is rich within Wellington’s network of tight open space car parks that make up around ten percent of the study area: the suburb of Te Aro. This thesis aims to assess the impact of light and small moves within these spaces and how they can increase the potential for the site to accommodate a greater diversity of appropriations.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Recent Comments
    Archives
    Categories